Her insanın bir aydınlık yüzü vardır; dış dünyaya gösterdiğimiz, "ben buyum" dediğimiz o nazik, dürüst ve sosyal maske (Persona). Ancak madalyonun bir de arka yüzü bulunur. Carl Jung, kişinin sosyal standartlara uymadığı için reddettiği, utanç duyduğu veya bastırdığı tüm özellikleri "Gölge" (The Shadow) olarak adlandırır. Gölge; içimizdeki öfkedir, kıskançlıktır, bencilliktir ama aynı zamanda bastırılmış yaratıcılık ve tutkudur. Gölgeyi tanımamak onu yok etmez; aksine onu daha tehlikeli hale getirir.
Gölge, çocukluk döneminde oluşmaya başlar. Bir çocuk öfkelendiğinde veya bencilce davrandığında ebeveynlerinden "Böyle yaparsan seni sevmeyiz" mesajını alırsa, bu özellikleri yok etmez; onları bilinçaltının derinliklerine, gölgeye hapseder.
Gölge, biz onu görmezden gelsek de oradadır ve kendini iki şekilde belli eder:
Gölge sadece "kötü" özelliklerden oluşmaz. Bazen kişi kendi yeteneğini, yaratıcılığını veya özgüvenini de "ukalalık" veya "dikkat çekme" korkusuyla gölgeye itmiş olabilir. Buna Altın Gölge denir. Başkalarında aşırı hayranlık duyduğunuz o özellikler, aslında sizin içinizde olan ama ortaya çıkarmaya cesaret edemediğiniz potansiyelleriniz olabilir.
Jung'a göre hayatın amacı mükemmel olmak değil, "bütün" olmaktır. Bütün olmak ise gölgemizle el sıkışmayı gerektirir.
Kendi gölgenizi keşfetmek için şu soruları dürüstçe yanıtlayın:
Kendi karanlığınızla yüzleşmekten korkmayın. Unutmayın ki, ışık ne kadar parlaksa gölge o kadar belirgindir. Psikoloji serimizin bu son durağında öğrendiğimiz en önemli ders şudur: Kendimizi tanımak, sadece iyi taraflarımızı sevmek değil, en karanlık köşelerimize de ışık tutma cesareti göstermektir. Gerçek özgürlük, maskelerin ardındaki "tam" insanı kabul etmektir.
Gölge Nasıl Oluşur? Çocukluktan Gelen Sansür
Gölge, çocukluk döneminde oluşmaya başlar. Bir çocuk öfkelendiğinde veya bencilce davrandığında ebeveynlerinden "Böyle yaparsan seni sevmeyiz" mesajını alırsa, bu özellikleri yok etmez; onları bilinçaltının derinliklerine, gölgeye hapseder.- İyi Çocuk Maskesi: Toplumda "fazla nazik" veya "her şeye evet diyen" birinin gölgesinde, muazzam bir öfke ve bastırılmış bir otorite arzusu birikir.
- Bilinçaltı Deposu: Gölgemiz, egomuzun ışığının ulaşamadığı bir depodur. Oraya ne kadar çok şey tıkarsak, gölge o kadar ağırlaşır ve kontrol edilmesi güç bir enerjiye dönüşür.
Gölgenin Dışa Vurumu: Yansıtma ve Patlamalar
Gölge, biz onu görmezden gelsek de oradadır ve kendini iki şekilde belli eder:- Yansıtma (Projection): Birinden nedenini bilmeden aşırı derecede nefret ediyor veya onu çok sert eleştiriyorsanız, muhtemelen onda "kendi gölgenizi" görüyorsunuzdur. Kendi içinizdeki açgözlülüğü kabul edemiyorsanız, dünyadaki tüm açgözlü insanlara karşı orantısız bir öfke duyarsınız. Jung'un dediği gibi: "Başkalarında bizi rahatsız eden her şey, kendimizi anlamamıza yol açar."
- Kontrolsüz Patlamalar: Gölge çok fazla baskılandığında, beklenmedik anlarda (alkol etkisindeyken, aşırı stres altındayken) bir volkan gibi patlar. "Bunu nasıl yaptım, ben böyle biri değilim" dediğiniz anlar, gölgenin kontrolü ele geçirdiği anlardır.
Altın Gölge: Bastırılmış Potansiyel
Gölge sadece "kötü" özelliklerden oluşmaz. Bazen kişi kendi yeteneğini, yaratıcılığını veya özgüvenini de "ukalalık" veya "dikkat çekme" korkusuyla gölgeye itmiş olabilir. Buna Altın Gölge denir. Başkalarında aşırı hayranlık duyduğunuz o özellikler, aslında sizin içinizde olan ama ortaya çıkarmaya cesaret edemediğiniz potansiyelleriniz olabilir.
Gölge İle Bütünleşmek: Bütünlük mü, Mükemmellik mi?
Jung'a göre hayatın amacı mükemmel olmak değil, "bütün" olmaktır. Bütün olmak ise gölgemizle el sıkışmayı gerektirir.- Gölgeyle Yüzleşme: Kendi içinizdeki yıkıcı, bencil veya kıskanç tarafları fark etmek can yakıcıdır. Ancak bu tarafları kabul etmek, onları kontrol etmenizi sağlar. Onları kabul etmezseniz, onlar sizi yönetir.
- Enerjinin Serbest Kalması: Gölgeyi bastırmak için harcanan devasa zihinsel enerji, bütünleşme gerçekleştiğinde serbest kalır. Bu da kişiye muazzam bir yaşam enerjisi, yaratıcılık ve özgünlük kazandırır. Gölge, vahşi bir at gibidir; onu ehlileştirirseniz sizi istediğiniz yere taşır, ahıra kilitlerseniz ahırı yıkar.
Gölge Çalışması İçin Sorular
Kendi gölgenizi keşfetmek için şu soruları dürüstçe yanıtlayın:- Başkalarında en çok hangi özelliklerden nefret ediyorum?
- Hangi durumlarda "ben asla böyle yapmam" diyorum ama gizlice bir arzu duyuyorum?
- Eleştirildiğimde neden savunmaya geçiyorum? Hangi eleştiri canımı en çok yakıyor?
- Rüyalarımda beni kovalayan veya korkutan figürler nasıl karakterlere sahip?