Felsefe A-Z Her Şey: İlk Çağ Felsefesinde Sofistlerin Felsefe Yöntemi Ne Değildir?
İlk Çağ Felsefesi içerisinde Sofistlerin felsefe yöntemi, tarih boyunca özellikle Sokrates, Platon ve Aristoteles'in eleştirileri nedeniyle çoğu zaman tek yönlü değerlendirilmiş ve bu durum onların düşünce yöntemleri hakkında çeşitli yanlış anlamaların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu sebeple Sofistlerin felsefe yöntemini doğru biçimde kavrayabilmek için yalnızca nasıl bir yöntem benimsediklerini değil, aynı zamanda hangi anlayışları benimsemediklerini de açıklamak gerekir. Sofistlerin felsefe yöntemi, rastgele konuşmaya dayanan, hiçbir kurala bağlı olmayan, yalnızca karşısındaki kişiyi aldatmayı amaçlayan veya hakikati bütünüyle reddeden bir yöntem değildir. Aksine onların yöntemi, insanın düşünme becerisini geliştirmeyi, farklı görüşleri karşılaştırmayı, akıl yürütmeyi, eleştirel sorgulamayı ve etkili iletişim kurmayı esas alan sistemli bir eğitim ve düşünme anlayışıdır. Bu nedenle Sofistlerin yöntemini yalnızca "ikna etmek için her yolu mubah gören" bir teknik olarak değerlendirmek, onların felsefi katkılarını büyük ölçüde eksik anlamak olacaktır. Sofistlerin felsefe yöntemi, dogmatik bir düşünce yöntemi değildir. Dogmatizm, belirli düşüncelerin sorgulanmadan doğru kabul edilmesini ifade ederken, Sofistler tam tersine insanların gelenekleri, yasaları, ahlaki değerleri ve toplumsal kabulleri eleştirel biçimde değerlendirmeleri gerektiğini savunmuşlardır. Onlara göre hiçbir düşünce yalnızca eski olduğu, yaygın kabul gördüğü veya otoriteler tarafından savunulduğu için mutlak doğru sayılamaz. Bu nedenle Sofistlerin yöntemi, kesin hükümleri sorgulamadan benimseyen kapalı bir düşünce sistemi değil; sürekli araştırmayı, tartışmayı ve yeniden değerlendirmeyi teşvik eden açık bir yöntemdir.
Sofistlerin felsefe yöntemi, düşünmeyi gereksiz gören veya bilgiyi değersizleştiren bir yaklaşım da değildir. Zaman zaman Sofistlerin görecelik anlayışı yanlış yorumlanarak onların bilgiye önem vermedikleri ileri sürülmektedir. Oysa Sofistler bilginin önemini reddetmemiş, yalnızca bilginin elde edilme biçimini, doğruluğunu ve sınırlarını sorgulamışlardır. Özellikle Protagoras'ın geliştirdiği görecelik anlayışı, bireyin algılarının ve deneyimlerinin bilgi üzerindeki etkisini açıklamaya yöneliktir. Dolayısıyla Sofistlerin yöntemi bilgisizliği teşvik eden değil, bilgiye eleştirel yaklaşmayı öğreten bir yöntemdir. Sofistlerin yöntemi yalnızca retorik veya güzel konuşma tekniğinden ibaret değildir. Her ne kadar hitabet ve ikna sanatı onların eğitim faaliyetlerinin önemli bir parçasını oluştursa da, felsefi yöntemleri bunun çok ötesine geçmektedir. Onlar bilgi felsefesi, siyaset felsefesi, hukuk felsefesi, ahlak felsefesi, eğitim felsefesi ve dil felsefesi üzerine kapsamlı tartışmalar yürütmüş; insanların olaylara farklı açılardan bakabilmesini sağlamaya çalışmışlardır. Retorik ise bu düşüncelerin açık, anlaşılır ve etkili biçimde ifade edilmesini sağlayan araçlardan yalnızca biridir. Bu nedenle Sofistlerin yöntemini yalnızca etkileyici konuşma sanatıyla özdeşleştirmek doğru değildir.
Sofistlerin felsefe yöntemi, bilimsel gözlemden, toplumsal deneyimden ve insan yaşamından tamamen kopuk soyut bir yöntem de değildir. Aksine Sofistler farklı şehir devletlerini dolaşarak çeşitli toplumların hukuk sistemlerini, geleneklerini, eğitim anlayışlarını ve siyasal yapılarını gözlemlemiş, bu gözlemlerden hareketle düşüncelerini geliştirmişlerdir. Onların yöntemi yalnızca soyut teoriler üretmeye değil, gerçek yaşam deneyimlerinden hareket ederek insan davranışlarını ve toplumsal düzeni anlamaya yönelmiştir. Bu yönüyle Sofistlerin yaklaşımı, yaşanılan dünyanın somut gerçekliklerini dikkate alan pratik bir düşünme biçimidir. Sofistlerin yöntemi, bireyi pasif hâle getiren veya otoriteye körü körüne itaati öğreten bir yöntem de değildir. Tam tersine onlar öğrencilerini soru sormaya, karşı görüşleri dinlemeye, kendi düşüncelerini savunmaya, farklı fikirleri değerlendirmeye ve bağımsız karar vermeye teşvik etmişlerdir. Eğitim anlayışlarının temelinde ezbercilik değil; sorgulama, tartışma ve eleştirel düşünme bulunmaktadır. Bu nedenle Sofistlerin yöntemi, bireyin zihinsel gelişimini sınırlandıran değil, onu aktif düşünmeye yönlendiren bir eğitim ve felsefe yöntemidir.
Sonuç olarak Sofistlerin felsefe yöntemi; aldatmaya dayalı basit bir ikna tekniği, kuralsız bir tartışma biçimi, hakikati tamamen reddeden bir anlayış, bilgi düşmanlığı, dogmatik düşünce, ezberci eğitim veya yalnızca güzel konuşmayı amaçlayan dar kapsamlı bir yöntem değildir. Aksine bu yöntem; insanı merkeze alan, eleştirel düşünceyi geliştiren, farklı görüşleri karşılaştıran, akıl yürütmeyi teşvik eden, dili bilinçli kullanmayı öğreten, eğitimi yaşam boyu devam eden bir süreç olarak gören ve bireyin toplumsal yaşam içerisinde daha bilinçli kararlar almasını amaçlayan kapsamlı bir felsefi yaklaşımdır. Modern felsefe araştırmaları da Sofistlerin yöntemini yalnızca Antik Yunan'ın retorik geleneğinin bir parçası olarak değil; eleştirel düşüncenin, demokratik tartışma kültürünün, çağdaş eğitim anlayışının, iletişim bilimlerinin ve insan merkezli felsefi araştırmaların gelişiminde önemli bir tarihsel dönüm noktası olarak değerlendirmektedir.