Kendini Gerçekleştiren Kehanet Nedir?
Kendini gerçekleştiren kehanet, günlük yaşamda bazen fark etmeden düşündüğümüz şeylerin gerçekten başımıza geldiğini hissetmektir..
“Zaten başarısız olacağım” diye düşündüğünüz bir sınavdan kötü not almak ya da “Bu ilişki yürümez” dediğiniz bir ilişkinin gerçekten sona ermesi gibi.
Bu durum psikolojide kendini gerçekleştiren kehanet olarak adlandırmaktadır.
Kendini gerçekleştiren kehanet, kişinin bir durumla ilgili beklentilerinin, davranışlarını etkileyerek o beklentinin gerçeğe dönüşmesine sebep olmasıdır.
Yani aslında düşünceleriniz, farkında olmadan davranışlarınızı yönlendirir ve sonuçları şekillendirir.
Örneğin;
“Kimse beni sevmez” diye düşünen biri, insanlardan uzak durabilir.
“Topluluk önünde rezil olacağım” diyen biri kaygı nedeniyle performansını düşürebilir.
“Başarısız olacağım” diyen biri yeterince çaba göstermeyebilir.
İnsan, başlangıçta yalnızca bir düşünce olan şeyi kendi davranışlarıyla gerçeğe dönüştürür.
Oluşumu;
İnanç Pekişir
Kişi “Ben zaten böyle olacağını biliyordum” diyerek inancını güçlendirir.
İnanç veya Beklenti Oluşur
Kişi kendisi, diğer insanlar veya bir durum hakkında bir inanç geliştirir.
Sonuç Ortaya Çıkar
Davranışlar sonucu ortaya çıkan durum, kişinin ilk inancını doğrular.
Davranışlar Değişir
Bu inanç doğrultusunda kişi farkında olmadan davranışlarını değiştirir.
Ve bu döngü zamanla kişinin yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkileyebilir.
Kendini gerçekleştiren kehanet hayatın bir çok alanında karşımıza çıkmaktadır.
“Beni terk edecek” korkusu yaşayan biri aşırı kontrolcü davranabilir ve ilişkiyi gerçekten bitirebilir.
“Ben matematikte kötüyüm” diyen bir öğrenci derse yeterince odaklanmaz ve gerçekten başarısız olabilir.
“Sosyal ortamda rezil olacağım” düşüncesi, kişinin kaygı yaşamasına ve gerçekten zorlanmasına neden olabilir.
“Bu işi beceremem” düşüncesi performansı düşürerek başarısızlığa yol açabilir.
Psikolojik Etkileri Nedir?
Özgüven düşüklüğü
Kaygı artışı
Sosyal ilişkilerde zorluk
Başarısızlık döngüsü
Olumsuz düşünce kalıplarının güçlenmesi
Kişi zamanla bu düşünceleri gerçeklik olarak kabul etmeye başlar ve değişimin mümkün olmadığına kendini inandırabilir.
Döngü Nasıl Kırılabilir;
Düşünceleri Fark Etmek
İlk adım, otomatik olarak gelen olumsuz düşünceleri fark etmektir.
Düşünceleri Sorgulamak
“Bu gerçekten doğru mu?” sorusu oldukça etkilidir.
Alternatif Düşünceler Geliştirmek
Olumsuz düşünceler yerine daha gerçekçi ve dengeli düşünceler üretmek gerekir.
Davranışları Değiştirmek
Düşünceler değiştikçe davranışlar da değişir.
Küçük Başarılar Oluşturmak
Küçük adımlarla elde edilen başarılar, yeni ve olumlu inançlar geliştirir.
Desteğin Önemi;
Sürekli tekrar eden olumsuz düşünceler, yoğun kaygı, özgüven problemleri, ilişki sorunları gibi durumlarda profesyonel destek almak oldukça faydalıdır.
Bu sayede kişinin düşünce kalıpları ele alınır ve daha sağlıklı bakış açıları geliştirmesi desteklenir.
Özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), bu tür düşünce kalıplarını değiştirmede oldukça etkili bir yöntemdir.
Kendini gerçekleştiren kehanet, çoğu zaman farkında olmadan hayatımızı yönlendiren güçlü bir psikolojik mekanizmadır.
Düşüncelerimiz, davranışlarımızı; davranışlarımız ise yaşam sonuçlarımızı şekillendirmektedir.
Bu nedenle, zihnimizden geçen düşünceleri fark etmek ve gerektiğinde dönüştürmek, daha sağlıklı ve dengeli bir yaşam için kritik öneme sahiptir.
(Kaynak/apapsikoloji)
“Zaten başarısız olacağım” diye düşündüğünüz bir sınavdan kötü not almak ya da “Bu ilişki yürümez” dediğiniz bir ilişkinin gerçekten sona ermesi gibi.
Bu durum psikolojide kendini gerçekleştiren kehanet olarak adlandırmaktadır.
Kendini gerçekleştiren kehanet, kişinin bir durumla ilgili beklentilerinin, davranışlarını etkileyerek o beklentinin gerçeğe dönüşmesine sebep olmasıdır.
Yani aslında düşünceleriniz, farkında olmadan davranışlarınızı yönlendirir ve sonuçları şekillendirir.
Örneğin;
“Kimse beni sevmez” diye düşünen biri, insanlardan uzak durabilir.
“Topluluk önünde rezil olacağım” diyen biri kaygı nedeniyle performansını düşürebilir.
“Başarısız olacağım” diyen biri yeterince çaba göstermeyebilir.
İnsan, başlangıçta yalnızca bir düşünce olan şeyi kendi davranışlarıyla gerçeğe dönüştürür.
Oluşumu;
İnanç Pekişir
Kişi “Ben zaten böyle olacağını biliyordum” diyerek inancını güçlendirir.
İnanç veya Beklenti Oluşur
Kişi kendisi, diğer insanlar veya bir durum hakkında bir inanç geliştirir.
Sonuç Ortaya Çıkar
Davranışlar sonucu ortaya çıkan durum, kişinin ilk inancını doğrular.
Davranışlar Değişir
Bu inanç doğrultusunda kişi farkında olmadan davranışlarını değiştirir.
Ve bu döngü zamanla kişinin yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkileyebilir.
Kendini gerçekleştiren kehanet hayatın bir çok alanında karşımıza çıkmaktadır.
“Beni terk edecek” korkusu yaşayan biri aşırı kontrolcü davranabilir ve ilişkiyi gerçekten bitirebilir.
“Ben matematikte kötüyüm” diyen bir öğrenci derse yeterince odaklanmaz ve gerçekten başarısız olabilir.
“Sosyal ortamda rezil olacağım” düşüncesi, kişinin kaygı yaşamasına ve gerçekten zorlanmasına neden olabilir.
“Bu işi beceremem” düşüncesi performansı düşürerek başarısızlığa yol açabilir.
Psikolojik Etkileri Nedir?
Özgüven düşüklüğü
Kaygı artışı
Sosyal ilişkilerde zorluk
Başarısızlık döngüsü
Olumsuz düşünce kalıplarının güçlenmesi
Kişi zamanla bu düşünceleri gerçeklik olarak kabul etmeye başlar ve değişimin mümkün olmadığına kendini inandırabilir.
Döngü Nasıl Kırılabilir;
Düşünceleri Fark Etmek
İlk adım, otomatik olarak gelen olumsuz düşünceleri fark etmektir.
Düşünceleri Sorgulamak
“Bu gerçekten doğru mu?” sorusu oldukça etkilidir.
Alternatif Düşünceler Geliştirmek
Olumsuz düşünceler yerine daha gerçekçi ve dengeli düşünceler üretmek gerekir.
Davranışları Değiştirmek
Düşünceler değiştikçe davranışlar da değişir.
Küçük Başarılar Oluşturmak
Küçük adımlarla elde edilen başarılar, yeni ve olumlu inançlar geliştirir.
Desteğin Önemi;
Sürekli tekrar eden olumsuz düşünceler, yoğun kaygı, özgüven problemleri, ilişki sorunları gibi durumlarda profesyonel destek almak oldukça faydalıdır.
Bu sayede kişinin düşünce kalıpları ele alınır ve daha sağlıklı bakış açıları geliştirmesi desteklenir.
Özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), bu tür düşünce kalıplarını değiştirmede oldukça etkili bir yöntemdir.
Kendini gerçekleştiren kehanet, çoğu zaman farkında olmadan hayatımızı yönlendiren güçlü bir psikolojik mekanizmadır.
Düşüncelerimiz, davranışlarımızı; davranışlarımız ise yaşam sonuçlarımızı şekillendirmektedir.
Bu nedenle, zihnimizden geçen düşünceleri fark etmek ve gerektiğinde dönüştürmek, daha sağlıklı ve dengeli bir yaşam için kritik öneme sahiptir.
(Kaynak/apapsikoloji)